5/5 - (2 votes)

Snívate o tom, že sa jedného dňa zobudíte v raji? Ostrov Tahiti je vstupnou bránou pre rajské ostrovy ako Bora Bora, Moorea alebo Maupiti. Je to povinná zastávka všetkých medzinárodných letov, takže tu budete musieť začínať aj končiť výlet. Na ostrove žije viac ako dve tretiny obyvateľstva Francúzskej Polynézie, takže sa pripravte na čulý ruch a hustú dopravu, kde sme neraz stáli v zápche. Napriek tomu sa môžete inšpirovať našimi TOP 10 atrakciami.

Podrobná Google mapa s atrakciami

Podrobná mapa našich bodov záujmu

Praktické tipy

  • Letenky – ako zohnať lacné letenky z Európy na Tahiti si prečítajte v našom súhrnnom článku Francúzska Polynézia – tipy a triky
  • Kde sa ubytovať – ostrov ponúka množstvo ubytovaní, ale ak chcete bývať pri tej najlepšej pláži s podmorským svetom, odporúčame ubytko pri Vaiava Beach.
    TIP: Naše ubytovanie: Pension Te Miti
  • Doprava –  ostrov má na dĺžku síce len 60 km, ale tým, že hlavná cesta vedie len po obvode, tak sa tie vzdialenosti násobia. Ak chcete vidieť všetky časti ostrova, bez požičania auta sa nezaobídete. Najlepšie ceny mala požičovňa Eco Car – Tahiti.

TOP 10 atrakcií

1. Pláž Vaiava Beach

Aj keď Tahiti je známe najmä čiernymi plážami, nájdete tu aj krásne pláže s bielym pieskom. Pre nás absolútna jednotka s bielym pieskom a s nádherným podmorským svetom je pláž Vaiava Beach. Nenáročné šnorchlovanie vás už po pár metroch odmení koralovou záhradou a nekonečným množstvom pestrofarebných rybičiek. Nezabudnite si zobrať kameru do vody alebo podmorské puzdro na mobil. Večer si počkajte na západ slnka nad ostrovom Moorea a bude vám padať sánka pri tom farebnom divadle. A to sme si mysleli, že nás po Bora Bora už nič tak nenadchne.

2. Pamätník Milana Rastislava Štefánika

Milan Rastislav Štefánik putoval na Tahiti ešte v roku 1910, aby pozoroval Halleyho kométu. Cestoval loďou z francúzskeho Le Havre do New Yorku, presúval sa cez celé Spojené štáty a potom ďalšou loďou až na Tahiti. Len si predstavte tie vzdialenosti a vyše mesiac cestovania. Vybudovanie Štefánikovho pamätníka nad Papeete, na mieste kde mal observatórium, zariadila expedícia Františka Keleho v roku 1994. Pôvodne bol pylón z prírodného sopečného kameňa a bol vyšší, ale pri terénnych úpravách bol znížený a natreli ho na bielo. Ľuboš Fellner dokonca vybavil pomenovanie lokality s pamätníkom ako „Résidence Štefánik“ ako aj pamätnú známku venovanú Štefánikovi k výročiu ČSR.

TIP: Pamätník je v súčasnosti v ohradenom vojenskom areáli, takže sa tam dostanete len s troškou šťastia a poprosením nejakého zamestnanca (ako sa aj nám podarilo).

3. Robert Wan Pearl Museum

Najlepším suvenírom na Tahiti sú čierne „tahitské” perly. V múzeu perál obchodníka Roberta Wana sa dozviete o tom, ako vzniká perla a ako sa v minulosti lovili tieto vzácne suveníry. Jeho súkromná zbierka obsahuje aj najväčšiu tahitskú perlu na svete. Perly sú klasifikované od Perfect po A, B, C a D a posudzujú sa podľa piatich kritérií – lesk, hladkosť, farba, veľkosť a tvar. Tahitská perla je jediná prirodzene „čierna“ perla, hoci farba v skutočnosti nie je čierna. A samotné ceny? Videli sme tam perlu aj za 427 381€ 🙂

TIP: Pri nákupe požiadajte o certifikát pravosti, aby ste mali istotu, že vaše perly budú tej najvyššej kvality.

4. Vodopády v údolí Faarumai

Tahiti je bohaté na malebné vodopády, ale zďaleka najobľúbenejšie sú tri vodopády známe ako Les Trois Cascades alebo Faarumai. K prvému vodopádu Vaimahuta sa dostanete do 5 minút. Mali sme šťastie, nakoľko sa tu natáčal dokument a vystupovali tu tradične odeté deti. K druhému a tretiemu vodopádu sa môžete presunúť po túre bujným dažďovým pralesom. Počas nášho pobytu bola táto oblasť uzavretá. Miesto troch kaskád je zdrojom mnohých starých legiend, ktoré môžete pri návšteve objaviť.

GPS trasa: https://www.strava.com/activities/7282832731

5. Záhrady Water Gardens Vaipahi

Vodné záhrady Vaipahi sa nachádzajú na horskej strane na južnom pobreží Tahiti. Toto miesto, ktoré je posvätným miestom pre svoje očisťujúce zdroje, ponúka peknú prechádzku v botanickej záhrade v dolnej časti ako aj dva turistické okruhy. Je to lahôdka pre peších turistov – chodníky vedú pomedzi zurčiacimi, meandrovými prameňmi a potokmi. Po menšej túre sú k dispozícii miesta na piknik s famóznym výhľadom na lagúnu.

GPS trasa: https://www.strava.com/activities/7277894401

6. Pláž Lafayette Beach

Čierna pláž Lafayette je jednou z najobľúbenejších tahitských pláží. Verejná pláž, ktorá sa nachádza v zálive pred rezortom Pearl Beach, je zriedka preplnená a je skvelým miestom na kúpanie. Ponúka asi 800 metrov trblietavého čierneho piesku. Skvelé miesto pre tých, ktorí chcú uniknúť davom, pričom východná strana zakrivenej pláže je orámovaná útesmi a sviežou zeleňou.

7. Maják na Pointe Vénus

Pointe Vénus je najsevernejší bod Tahiti. Práve tu zaznamenal kapitán James Cook prechod planéty Venuša cez slnko v roku 1769. Maják Phare de la Pointe Vénus bol postavený 99 rokov po Cookovej návšteve. Z tohto miesta máme aj milú príhodku, keď na nás kýval jeden domáci, aby sme išli za ním. Mysleli sme, že keďže sme turisti, tak si bude pýtať peniaze, ale namiesto toho sa chcel len porozprávať po anglicky a zdokonaliť sa v nej 🙂 

8. Kostol Eglise Saint-François-Xavier

Kostolíky sú väčšinou neplánované zastávky, ale pri tomto jednom starobylom s dramatickými horami v pozadí sme sa jednoducho museli zastaviť. Celokamenný kostol z 19. storočia je zasvätený Sv. Františkovi Xaverskému.

9. Vyhliadka na západ slnka

Kúsok od nášho ubytka sme objavili túto neoficiálnu vyhliadku, z ktorej je dokonalý výhľad na západ slnka nad ostrovom Moorea. Nie je to vyhliadka v pravom slova zmysle. Len nájdete správny bod po serpentínovej ceste, kde odparkujete auto. Ak budete mať šťastie a pekné počasie, uvidíte aj vy niečo ako svätožiaru nad týmto ostrovom.

10. Pláž Taharuu Beach

Taharuu Beach je ďalšia nádherná čierna pláž na juhu ostrova. Čierny breh omývaný bielymi jazykmi Tichého oceána so zelenými dramatickými horami v pozadí mi trošku pripomínal Havaj. Množstvo mladých na tejto pláži dokazovalo, že je to aj dokonalý raj pre surferov.

Ak ste si neprečítali všetky naše články o Francúzskej Polynézii, určite tak urobte. Stojí to za to. Pre nás to bol úžasný zážitok, na ktorý nezabudeneme do konca života. Naozaj stálo za to absolvovať túto dlhšiu, no na konci dokonalú cestu do raja.