Za tento článok ďakujeme nášmu kamarátovi Matúšovi.

1. Bánh Khọt

Pôvod mini ryžových palaciniek je otázny, niektorí ho viažu k Vung Tau, iní zasa k obyvateľom Mekongu, jednoznačne vám ich však pripravia aj v Ho Chi Minhe. Na špeciálnych horúcich mini formičkách sa mixuje ružová múka, kokosové mlieko a kurkuma. Do mini palacinky nakombinujete bylinky podľa chuti (koriander, mäta, perila…), vložíte krevetu, obalíte šalátovým listom, vrazíte do omáčky, následne do úst a ocitáte sa na vrchole maximálneho šťastia. 

2. Phở Bò

Všetci milujeme vývar zo špikových hovädzích kostí s hrubými ryžovými rezancami, do polievky sa podľa chuti hádžu bylinky a koreniny. Pre arómu sa dodáva zázvor, aníz, škorica, kardamón.

3. Cua rang me

Kraby sa najskôr hlboko vypražia, následne na silnejšom ohni sa za stáleho miešania pridá tamarindová omáčka a dochutí s chilli. Mäsko je veľmi jemné, jednoducho sladko-kyslo-slaná lahôdka pre všetkých krabožrútov.

4. Chả Giò a Rau Muống xào tỏi

Chả Giò, alebo aj Nem rán je známe predjedlo vo vietnamských štvrtiach naprieč Amerikou a Európou- zmes mletého (väčšinou) bravčové mäska, húb, morských plodov a ďalších ingrediencií zabalených v ryžovom papieri, zľahka smažené a podávané so sladko-kyslo-slanou omáčkou nước chấm. Zelená vec na tanieri- Rau Muống xào tỏi je „morning glory“ alebo aj „vodný špenát“, zelenina rozšírená v juhovýchodnej Ázii, rýchlo sa vysmaží s cesnakom, výborná so sójovou omáčkou, je šťavnatá a chrumkavá s nenapodobiteľne plnou chuťou. 

5. Bánh căn xíu mại

Ďalšie mini ryžové palacinky, tieto sú však z mesta Đà Lạt a plnené prepeličími vajíčkami, podávané s omáčkou z karbonátok.

6. Bánh canh chả cá

Vietnamské Udon rezance s rybím koláčom.

7. Bánh tráng nướng

Pod názvom Bánh tráng sa rozumejú ryžové „sušienky“ typické pre južný Vietnam. Sú to veľké okrúhle ploché ryžové papiere pripomínajúce pizzu, ktoré sa po zahriatí menia na krehký chrumkavý kus. Mixuje sa do nich mleté bravčové, malé krevetky, smažená cibuľka a šalotka. Celé sa to zlepí dokopy obyčajným kuracím vajíčkom a vykúpe v omáčke podľa chuti.

8. Bún Bò Hue

Populárna pikantná rezancová polievka s hovädzím mäskom, už názov napovedá, že pochádza z cisárskeho mesta Hue, v ktorého okolí prebiehali najtvrdšie boje vietnamsko-americkej vojny. Tmavé kvádre v polievke je bravčová alebo hovädzia krv, vyvára sa niekedy až 3 hodiny a na zbavenie „krvavého“ zápachu sa pridáva do hrnca stredne veľký zázvor.

9. Nghêu xào xả ớt Đà Nẵng

Dusené mušle s chilli a bazalkou, jedlo objednávané väčšinou spolu s 10 plechovkami piva.

10. Bún Giò

Rezancová polievka z hovädzieho a bravčového kolena, mňamka za 50 centov.